“Розмови про відновлення” з Павлом Ярмієм, головою громадської організації "АРРТОТГ": перспективи відновлення Херсонської області


Обговорення відновлення Херсонської області є актуальним, особливо в умовах постійних обстрілів та загрози з боку ворога. Місцеві жителі стурбовані ситуацією, і оптимізм з кожним днем знижується. У Херсоні щодня відбуваються скиди дронів, що створює небезпеку для життя людей.

Сьогодні ми маємо можливість поспілкуватися з Павлом Ярмієм, головою громадської організації "Агенція регіонального розвитку Таврійського об’єднання територіальних громад" про те, наскільки доречно зараз говорити про відновлення та які перспективи нас чекають.

До повномасштабного вторгнення ГО "Агенція регіонального розвитку Таврійського об’єднання територіальних громад"  працювала у Херсонській області над культурними проєктами, пов'язаними з історією та культурою України. Зараз ГО продовжує свою роботу на Вінниччині, Черкащині та Кіровоградщині над проєктом, який  має на меті показати, що Україна має багатий культурний спадок, який існував задовго до сучасних політичних подій. Павло Ярмій  вважає, що важливо підкреслити, що українці завжди жили на цих територіях і мають право на свою культурну спадщину.

Павло Ярмій - підприємець з понад 30-річним досвідом, що має великий досвід у розвитку громад. Тому, особливо цікаво було дізнатися його думку щодо перспективи відновлення бізнесу у Херсонській області: “Перше, що нам потрібно - це провести дослідження і дуже велику аналітичну роботу, анкетування населення для того,  щоб зрозуміти взагалі яка ситуація на сьогодні  в Херсоні та області. Наскільки я знаю, більше 50% населення, яке виїхало, вже не готово повертатися, якщо ми не зробимо чогось такого, щоб людям було цікаво повернутися, щоб бути дотичним до якоїсь важливої справи, справи свого життя. Нам треба зробити таку візійну дорожню карту, що ми будемо робити на Херсонщині за різних умов розвитку подій у подальшому.” Не останню роль тут також має відігравати питання відновлення Каховської ГЕС, адже воно є життєво необхідним для лівого берега Херсонщини. 

Візійне бачення якою буде Херсонська область сьогодні вкрай важливе на думку пана Павла для того, щоб бізнес і підприємці, які виїхали за межі області, мали розуміння чому вони мають повертатися. На сьогодні, на жаль, цього бачення немає, громадськість не залучена до “Плану відродження”: “Через відсутність цього бачення ми втрачаємо людей, які нам будуть необхідні під час відновлення. Вони просто не бачать перспектив. Не буде роботи - людям не буде куди повертатися”. 

Павло Ярмій вважає, що для відновлення Херсонської області важливо налагодити співпрацю між бізнесом, громадськими організаціями та владою. Сьогодні влада виконує свою роботу, але їм не вистачає стратегічного бачення того, як повертати населення, як залучати інвестицій та як ефективно їх використовувати. Громадські організації можуть відігравати важливу роль у відновленні, але їх потрібно також залучати до розробки стратегій. Павло наголошує на важливості комунікації між різними гравцями, щоб уникнути роздробленості та створити єдину силу для відновлення.

“Я б порадив владі більше скажемо довіряти громадським організаціям. Тим, які ще є на тій території Херсонщини, більше комунікувати з ними і більше давати їм можливостей робити певні речі, в яких вони більше ефективні, ніж влада”, - говорить Павло Ярмій.

Створення консорціуму громадських організацій допоможе об'єднати зусилля для залучення міжнародних проектів та ресурсів. Це дозволить працювати на більш високому рівні та стати сильнішим гравцем на ринку відновлення. 

“Якщо сьогодні ми не зможемо об'єднатися, спільно запускати проєкти на своїй території, то ми просто втратимо, ми вже втрачаємо ті можливості,  які маємо. Є вже зараз є досить велика кількість проектів, які можна було би реалізовувати на Херсонщині, але враховуючи що в нас відсутні сильні команди з великим з хорошим бекграундом, що в нас не вистачає ефективних спеціалістів, які могли б ці проекти виконувати, ми їх втрачаємо. Нам треба працювати сьогодні спільно,  і це “спільно” може дати набагато більше. Ми повинні стати великим гравцем, а великим гравцем ми можемо стати тоді, коли в нас є сила, коли є команда”.

Павло Ярмій підкреслює, що без об'єднання зусиль відновити Херсонщину буде важко. Співпраця між бізнесом, владою та громадськими організаціями є ключем до успіху в цій справі. Тільки разом ми можемо подолати труднощі та відновити нашу область.