“Розмови про відновлення”: виконавча директорка ГО "Громадський центр "Нова генерація" Оксана Глєбушкіна про відновлення молодіжної активності на Херсонщині



Війна змусила молодь шукати шляхи виживання. Це призвело до того, що багато молодих людей виїхали з рідних міст та селищ у пошуках кращих можливостей. На жаль, зменшення чисельності молоді в громадах - сьогодні це тривожна тенденція. 

Цю проблему відзначають не лише місцеві жителі, а й представники громадських організацій.

“Молоді стало менше в громадах. Це однозначно. Зараз в громадах є та працююча молодь, яка стає новими агентами, драйверами змін і процесів, але вона дуже завантажена, - говорить виконавча директорка ГО "Громадський центр  "Нова генерація" Оксана Глєбушкіна під час “Розмов про відновлення”

ГО "Громадський центр  "Нова генерація" - це одна із тих організацій, яка чи не найкраще знається на тому, які потреби та виклики зараз має молодь, активно працюючи з нею у прифронтових громадах Херсонщини. 

За словами Оксани Глєбушкіної, молодь зараз хоче, щоб було як раніше. Їм вкрай не вистачає тих звичних речей, які були до війни - спортивних майданчиків, місць дозвілля та відпочинку, словом “всього того, що дає їм відчуття нормальності, бо вони зараз в цьому обмежені в своїх громадах”. Через це зокрема молодь і переїздить до інших міст, де ситуація більш спокійна. Тому, одна з головних задач зараз зробити так, щоб зацікавити молодь залишатися в громаді, надихнути молодь розвиватися у своїх громадах. Так виникла ідея створення багатофункціональних просторів, прислухаючись до ідей молоді. 

Такі процеси можуть стати основою для позитивних змін. І важливо, щоб молодь отримала підтримку у відновленні та розвитку власних ідей. Адже, менше молоді у громадах викликає занепокоєння щодо їх майбутнього. Саме громадські організації стали важливими партнерами у відновленні активності молоді. Вони працюють на передовій, відновлюючи зв'язки і спілкування, які зникли під час пандемії та війни. 

“У всіх громадах, які були деокуповані, відбувся певний регрес. Бо всіх “відкинуло” на рівень виживання, і маємо повертатися на той рівень, до якого ми всі так багато і довго йшли попередні роки, ми намагаємось повернутися в ту точку, на якій ми вже були, ” - додає пані Оксана. 

Співпраця з місцевою владою та бізнесом є ключем до успішних ініціатив. Коли громадські організації працюють разом з бізнесом, вони можуть забезпечити ресурси та підтримку для молодих спеціалістів. Такі проекти виходять за межі теорії – вони створюють реальні можливості для розвитку. 

Сучасний ринок праці стикається з низкою серйозних викликів. Внаслідок війни, економічні труднощі та нестача робочих місць стали буденністю для багатьох молодих людей. Занепад інфраструктури, закриття підприємств — це лише частина проблем, з якими вони сьогодні зіштовхуються.

“Зараз на ринку праці стався повний переворот. Багато роботодавців пішли, люди автоматично втратили робочі місця. Частина підприємств у Херсоні та області закрилася. По факту з роботодавців лишилися виключно комунальні установи та організації, бюджетна сфера, але і там відбулися скорочення. Через мобілізацію та міграцію відбувається відтік людей, і зараз ми маємо половину від тих спеціалістів, які б мали бути. І це питання треба вирішувати комплексно - говорити з роботодавцями про повернення у Херсон і шукати робочі місця і людей, які б відповідали вимогам та очікуванням роботодавця. Ми б хотіли, щоб херсонці заробляли гроші в Херсоні”. 

Тому Громадський центр планує низку заходів, спрямованих на перекваліфікацію та навчання громадян для отримання професій та робочих місць саме в Херсоні. 

Оксана Глєбушкіна впевнена, що ми не можемо взяти досвід жодної іншої області. Тому що, наприклад, ті самі програми для релокованого бізнесу не будуть працювати на Херсонщині, бо ми матимемо все починати з початку, враховуючи реалії та потреби жителів. 

Врешті-решт, важливо усвідомлювати, що економічні труднощі можуть стати не лише бар'єрами, але й шансами для розвитку нових ініціатив.

"Майбутнє за тими, хто готовий працювати над собою та своїм містом" – Оксана Глєбушкіна