"Розмови про відновлення" з Ларисою Польською, головою Фонду громади міста Херсон "Захист", про те, чому люди прагнуть допомогати

Коли почалася війна, Херсон став одним із перших міст, які зіткнулися з безпрецедентним терором. Проте сила людського духу, велике бажання допомогти та спільна згуртованість стали основою для відновлення. З перших днів війни багато людей у Херсоні почали долучатися до волонтерських ініціатив. Про те, чому люди прагнуть допомогати, про виклики на шляху волонтерства, про співпрацю громадськості і влади, про шляхи відновлення Херсонської громади говоримо у новому випуску “Розмов про відновлення” з головою Фонду громади міста Херсон "Захист" Ларисою Польською

З перших днів війни Фонд підтримував мешканців міста гуманітарною допомогою та кеш-програмою для сімей з дітьми. І по сьогодні підтримує громаду та працює задля її майбутнього, розробляючи програми допомоги навчальним закладам, медичним установам та рятувальним структурам. 

”Ми всі переселенці, ми всі постраждалі від війни, ми розуміємо, які проблеми у ВПО, і як страждають херсонці, яким довелося виїхати. Ми не маємо права залишити наших людей в біді. Якщо ти справжній херсонець, де б ти не був, ти маєш допомагати своєму місту. Якщо ти справді відчуваєш себе херсонцем, а ми себе такими відчуваємо! Саме тому ми почали ще в окупації допомогати місцевим. І продовжуємо це робити і сьогодні, ” - відповідає пані Лариса на наше запитання звідки у неї стільки енергії і сили для гуманітарної роботи, навіть не дивлячись на те, що наразі команда Фонду зовсім невелика і знаходиться в різних містах і країнах.

Благодійним фондам і громадським організаціям зараз складно працювати у прифронтових громадах. І справа не тільки в обстрілах. Постійний пошук ресурсів не тільки на ведення своєї статутної діяльності, але й на утримання персоналу, відновлення бази для роботи, побудова нових зв'язків – все це колосальна робота, яку не одразу видно зі сторони.

Ми бачимо, як часто волонтерські групи з’являються і зникають. І не так багато організацій продовжують свою сталу роботу впродовж багатьох років, адаптуючись під різні умови, і швидко реагуючі на нові виклики. Лариса Польська радить молодим ГО та благодійним фондам брати свої активи і долучатися до досвідчених організацій, підсилювати один одного, вчитися працювати в команді над спільною метою, набиратися досвіду: “Не бійтеся бути відкритими, прозорими, підзвітними, не бійтеся бути публічними!”

Наразі, крім гуманітарної діяльності, Фонд громади м. Херсон “Захист” наразі працює і над стратегічним розвитком, проводячи числені опитування серед тих, хто в Херсоні і за межами міста, результати яких вивчає не лише місцева влада, а і міжнародні партнери для чіткого розуміння того, що потребує Херсонська громада. Саме тому, Фонд долучився до розробки стратегічного просторового плану розвитку міста, який покликаний забезпечити стабільне та збалансоване відновлення міста.  

“Я завжди борюся з цим “не на часі”. Не на часі зараз обговорювати, яким буде Херсон. Він так обстрілюється, люди страждають, будинки руйнуються. І не на часі говорити про завтра… А завтра прийде завтра. А ми будемо не готові, тому що ми не думали, у нас було не на часі… Ми думаємо вже сьогодні. Ми хочемо, щоб Херсон був комфортний для людей. Ми хочемо, щоб Херсон повернув херсонців,” - Лариса Польська, голова Фонду громади м.Херсон “Захист”. 

Майбутнє Херсона залежить від зусиль усіх його мешканців. Чи можемо ми мріяти про краще? Звичайно. Це абсолютно можливо, якщо будемо планувати його вже сьогодні. Лариса Польська підкреслює: „Ми хочемо, щоб Херсон був комфортним для людей, щоб Херсон повернув херсонців, для того, щоб розвивався бізнес, економіка, щоб в Херсон повернулися діти, адже вони - наше майбутнє”.