Робочі групи з громадської безпеки та відновлення ПРООН. Чим і як допомагають?


Нас часто запитують що то за абревіатура така “РГГБВ”? А у нас завжди уривчасто виходило розповісти що то за Робочі групи з громадської безпеки та відновлення, і ми доволі скромно розповідали про них у своїх соцмережах. Сьогодні виправляємось і ділимось усіма подробицями. 

Отже, Робочі групи з громадської безпеки та соціальної згуртованості як інструмент мобілізації громад були започатковані ПРООН у 2017 році в межах діяльності Програми ООН із відновлення та розбудови миру. Метою створення робочих груп було об’єднання зусиль для підвищення рівня громадської безпеки та соціальної згуртованості на території, що зазнала впливу збройного конфлікту. Робоча група – це також і консультативно-дорадчий орган місцевої влади, який дозволяє втілювати рішення громади в життя. Це інструмент демократичного процесу для побудови діалогу та підвищення рівня довіри. Робочі групи пропонують якісно іншу динаміку влади та взаємодії людей у громаді, трансформацію мислення про громаду.  

Наш Фонд з 2021 року почав працювати в проєкті зі створення робочих груп у 4 приазовських громадах Херсонської області - Чаплинській, Присиваській, Генічеській та Новотроїцькій. Та, на жаль, через повномасштабне вторгнення рф на територію України і окупацію Херсонської області, діяльність створених тоді робочих груп припинилася у другій половині 2022 року. Влітку 2023 року, після деокупації правобережної частини Херсонщини наш Фонд розпочав роботу над створенням Мережі робочих груп  з громадської безпеки та відновлення (РГГБВ) у 3 деокупованих громадах Херсонського району (Чорнобаївській, Білозерській та Станіславській ТГ) та 3 деокупованих громадах Бериславського району (Нововоронцовській, Високопільській, Кочубеївській ТГ).

В центрі уваги робочих груп знаходиться налагодження міжсекторного партнерства, об’єднання і згуртування якомога більшої кількості зацікавлених сторін у громаді задля спільної діяльності у розв’язанні проблем громадської безпеки та відновлення. У робочі групи увійшли представники військових адміністрацій, поліції, ДСНС, громадських та благодійних організацій, волонтери та інші зацікавлені сторони. Ці групи є відкритими діалоговими майданчиками і являються консультативно-дорадчими органами місцевої влади, які дозволяють втілювати рішення громади в життя, а також інструментом демократичного процесу для розбудови діалогу та підвищення рівня довіри.


В серпні цього року відбулося вже шосте засідання РГГБВ за участі представників Військових Адміністрацій Білозерської, Станіславської, Високопільської, Нововоронцовської, Кочубеївської та Чорнобаївської громад, старостинських округів, громадських та благодійних фондів, поліції, ДСНС та ПРООН.  Загалом за цей рік відбулося 18 засідань у 6 громадах, участь в яких взяло близько 300 учасників.

Голова Фонду «Об’єднання» Юрій Антощук представив робочим групам громад звіт діяльності Мережі РГГБВ Херсонської області за перше півріччя 2024 року. Так, за підтримки ПРООН та у співпраці з військовими адміністраціями у 6 громадах вдалося втілити міні-ініціативи більше, ніж на 2 млн грн

Крім цього, наш Фонд зібрав ідеї бажаних ініціатив від мешканців у 3 громадах (Білозерській, Чорнобаївській та Станіславський ТГ), на основі яких будуть розроблені майбутні проєкти. Також, разом з цими громадами розробили рекомендації відновлення деокупованих громад.

Основною метою засідання РГГБВ цього разу було обговорення формату та строків фінансування ініціатив у сфері громадської безпеки за підтримки ПРООН у найближчі пів року, а також майбутні проєкти, що розроблялися на основі поданих раніше ідей мешканцями вищезазначених громад. 


Так, наприклад, на засіданні у Кочубеївській громаді обговорили строки фінансування нової ініціативи по відновленню системи відеоспостереження за підтримки ПРООН, а також забезпечення потреб МПО.  

У Високопільській громаді буде профінансовано дві ініціативи у сфері громадської безпеки: встановлення системи оповіщення в селищі Високопілля та селі Новомиколаївка, Бериславського району, Херсонської області, а також автодорожніх знаків та лежачих поліцейських на території громади.

У Білозерській громаді обговорили строки фінансування нових ініціатив у сфері громадської безпеки (встановлення системи відеоспостереження та обладнання пожежно-рятувального транспорту засобом мобільної малогабаритної радіоелектронної боротьби) та проєктів соціальної згуртованості, реалізація яких планується у громаді цього року за підтримки ПРООН та UCBI. 

Для втілення ініціатив кожна з цих трьох громад отримає по 10,000 дол. США від ПРООН.


Окрім міні ініціатив в 6 громадах ПРООН профінансує потреби місцевих пожежних охорон (МПО) на загальну суму 20,000 дол. США, а також додатково облаштує два безпечних громадських хаба (у Білозерській та Нововоронцовській СТГ).

Під час засідання Юрій Антощук поділився планами до кінця 2024 року: «Ми плануємо до кінця року закрити потреби в забезпеченні 6 МПО у 6 ТГ устаткуванням від ПРООН. У Білозерській та Нововоронцовській ТГ буде облаштовано 2 громадські хаби. Також буде реалізовано 10 міні-ініціатив у 6 ТГ від ПРООН та 11 проєктів у 3 ТГ Херсонського району від UCBI. У Херсоні буде відкрито Клуб Активних Громадян. В рамках роботи груп також заплановано низка воркшопів, інформаційних кампаній та онлайн тренінгів за підтримки ПРООН». 

Кожна з громад мала можливість висловити свої побажання та пропозиції на майбутнє та отримати поради з втілення ініціатив та забезпечення потреб. 

Наприклад, Тетяна Маліцька, представниця від ДСНС у Високопільській громаді, висловила запит на допомогу в облаштуванні класу безпеки у одній із шкіл громади, де вже розпочався навчальний процес.  

Світлана Симоньянц, спеціаліст відділу ОКМСТ Станіславської сільської ради та голова ініціативної групи, висловила слова вдячності нашим партнерам: “Наша громада вдячна Фонду “Об'єднання” та партнерам проєкту ПРООН та UCBI за підтримку важливих для нашої громади ініціатив. Так, у ТГ буде створено 3 безпечні простори для проведення активностей з дітьми, підлітками та молоддю для психологічного розвантаження. Планується придбання 4 електро трициклів, 10 пожежних щитів з комплектацією, вогнегасників і т.д.  для МПО та проведення тренінгів для місцевого населення. Також буде придбане обладнання для місцевих ФАПів. ”

Нагадаємо, РГГБВ у 6 зазначених громадах були створені у липні-серпні 2023 року розпорядженнями начальників військових адміністрацій в межах ініціативи «Херсонська область: громадська безпека та відновлення в умовах змін», що впроваджується Фондом «Об’єднання» за сприяння Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) в Україні за фінансової підтримки Уряду Данії, наданої в межах Програми з відновлення та розбудови миру.  

Програму підтримують одинадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Посольство США в Україні, а також уряди Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.