У Станіславській громаді завершили оцінку ідей мешканців



За результатами оцінки 153 ідей мешканців Станіславської громади, конкурсною комісією був сформований рейтинг та визначено ініціативи з найбільшою кількістю балів.

Кожна подана ідея оцінювалася за такими критеріями:

  1. Доцільність ініціативи в нинішніх безпекових умовах у громаді
  2. Можливість реалізації ініціативи у строк до 4 місяців
  3. Можлива потенційна залученість аудиторії до ініціативи в разі її реалізації
  4. Сталість ініціативи
  5. Актуальність ініціативи для громади та зазначеної цільової аудиторії
  6. Наявність контактів ініціаторів ідеї
  7. Відповідність потенційного бюджету визначеним вимогам


Ідеї з найбільшим рейтингом

Шорт-лист ідей, які набрали найбільше голосів під час оцінки, наведений нижче.

1. На кожній вулиці баки для сміття.

2. Проєкт ""Спільнота безпеки". Мета: Забезпечити відновлення та зміцнення внутрішньої безпеки та взаємодії у громаді, яка постраждала від бойових дій. Заходи: Організація тренінгів із безпеки для місцевих мешканців. Створення волонтерської групи з патрулювання та взаємодії з правоохоронними органами. Впровадження системи взаємодопомоги та ефективного спілкування у громаді.

3. Надання інструктажів з безпеки для пенсіонерів та людей з інвалідністю. Запровадження системи електронного моніторингу безпеки на вулицях та важливих громадських місцях

4. Організація тренінгів та семінарів з питань громадянської участі для місцевої влади та провайдерів безпеки. Впровадження уроків громадянської освіти у школах. Створення платформи для діалогу між громадянами, владою та представниками правоохоронних органів.

5. Якісні медичні послуги, сучасне обладнання в медпункті.

6. Потреба у стоматологічному кабінеті, тому що людям немає де лікуватись.

7. В першу чергу відновити роботу медичного закладу, бо в селі більшість людей похилого віку. Бажано, щоб при медичному закладі був аптечний пункт.

8. Відкрити постійні курси цифрової освіти населення.Переважно для людей  пенсійного віку,безробітних ,інвалідів  та ін. Мета: Такі заняття дозволять  людям отримати цифрові навички, які нині необхідні для розв'язання побутових питань.Наприклад: отримання субсидії,сплата комунпослуг, купівля квитків, запис до лікаря і т.п.

9. Побудова та встановлення  багатокранової  скважини-колонки типу "Бювет" з безкоштовною очищеною водою для населення.Мета :надати доступ більшості населення до якісної питної води,чим  покращити стан здоров'я односельчан. Тому що  і до війни в селі були великі проблеми з питною водою та її якістю.

10. Реконструкція та модернізація місцевої пожежної частини з устаткуванням новим обладнанням та технікою

11. Реновація фельдшерського пункту та стоматологічного кабінету. Реновація медичних пунктів дозволить місцевим жителям отримувати медичну допомогу на місці без потреби їздити у інші населені пункти. Це особливо важливо для пенсіонерів, людей з інвалідністю та маломобільних людей.

12. Організація навчальних курсів з евакуації та рятувальних операцій для мешканців громади

13. Реконструкція водомережі! Водомережа в с.Широка Балка повністю не придатна до користування. Вона була збудована близько 50 років тому. Водомережа складається з асбестових та металевих труб, які віджили свій термін. Також скважини, які є на території села, не відповідають якості питної води, зміст солей перевищує допустимі норми. Вважаю за доцільність переробити всю водомережу!"

14. Пропоную відкрити в центрі нашого села пекарню, так як там маємо приміщення, яке потребує ремонту. По перше - це робочі місця для жителів не залежно від віку. По друге - це смачні та теплі емоціїї від запашної випічки та хліба. При цій же пекарні можна зробити доставку по сусіднім селам.

15. Відновлення централізованої водонапірної башти з метою забезпечення мешканців нашої громади якісною питною водою

16. Мій проект  має на меті створення природних зон для мешканців нашої громади. Основна ідея - висаджування дерев, створення громадських садів та зелених зон, які будуть не лише як прикраса, а й сприятимуть покращенню якості повітря та зменшенню шуму. Крім того проект сприяє формуванню спільноти, оскільки мешканці можуть брати участь у висаджуванні та обслуговуванні зелених зон. Це також створить приємні місця для відпочинку, зустрічей та культурних заходів.

17. Основна мета проєкту - створення центру реабілітації та адаптації для дітей та молоді, які постраждали від бойових дій та окупації. У рамках проєкту пропонується: 1. Відновлення та переобладнання приміщення під центр реабілітації. 2. Закупівля необхідного обладнання та матеріалів. 3. Набір персоналу (психологи, соціальні працівники, педагоги, волонтери). 4. Програма реабілітації та адаптації, яка буде включати в себе наступні заходи: психологічна допомога та підтримка, соціальна адаптація, творчий розвиток, фізична активність.


Що далі?

На рівні громади та у співпраці з міжнародними партнерами, відповідно до їхніх вимог, можливостей та мандату, буде прийняте рішення які саме ініціативи з зазначеного списку будуть профінансовані. Після цього будуть розроблені повноцінні проєкти з кошторисами, на які буде виділено міжнародне фінансування. Реалізація розроблених проєктів буде відбуватися у громаді до кінця року.

Нам дуже потрібні будуть активні громадяни громади, які хотіли б долучитися як до розробки, так і до реалізації вже профінансованих проєктів. Якщо ви хотіли б внести свій вклад у відновлення Станіславської громади, будь ласка, зв'яжіться з нами. Напишіть нам на пошту office@fundunion.org

Нагадаємо, що наприкінці 2023 - початку 2024 рр Фонд «Об’єднання» у співпраці з військовими адміністраціями Станіславської, Білозерської та Чорнобаївської громад проводив збір ідей щодо бажаних ініціатив у сфері відновлення серед населення, яке виїхало, і яке залишається у зазначених громадах. Ідеї збиралися у два етапи: онлайн та офлайн. Мешканці громад окрім загальної мети ідеї, могли вказати також сферу, до якої належить їхня ідея, хто вигодоотримувач від реалізації такої ідеї, хто має долучитися до її реалізації, де ідея має бути реалізована, а також хто має фінансувати її. Всі, хто хотів би долучитися безпосередньо до реалізації ідеї, мали змогу вказати у якому форматі вони готові долучитися та залишити контакти для подальшого зв’язку. Було зібрано майже 600 ідей. Саме їх і оцінювала конкурсна комісія останні 2 тижні.